mes en vork
gluten

Gluten vrije gerechten bij Libero

Vanaf heden kunt u bij ons ook gluten vrije gerechten krijgen wilt u meer weten vraag het onze serveersters en natuurlijk letten wij streng op kruis besmetting!

Wat zijn dat eigenlijk gluten

Gluten is een eiwit, dat bij mensen met coeliakie of Dermatitis Herpetiformis (ook wel ziekte van Durhing), beide auto-immuunziekten, schade aan de darmen kan toebrengen.

Waar zit het in?

Gluten zit in de meeste graansoorten, waaronder in tarwe, rogge, gerst en spelt.

Wat is glutenallergie?

Dat term glutenallergie wordt veel gebruikt, maar glutenallergie bestaat niet. Je kunt wel allergisch zijn voor tarwe. Dit heet een tarwe-allergie, maar dit komt maar zelden voor.

Hoe noem je het dan als je niet tegen gluten kunt?

Coeliakie of glutensensitiviteit bestaat wel. In het eerste geval spreekt men ook wel over glutenintolerantie.

Hoe weet je of je coeliakie hebt?

Voor coeliakie geldt dat je dit kan vaststellen of uitsluiten door middel van bloedonderzoek, en aanvullend met een test op genetische aanleg en door het nemen van een dunne darmbiopt. Een dunne darmbiopt is voor kinderen in sommige gevallen niet meer nodig, maar in de meeste gevallen wel.

Kun je over coeliakie heen groeien?

Coeliakie is een auto-immuunziekte, dit betekent dat je hier niet meer van afkomt. Je kunt er ook niet overheen groeien. De enige behandeling is een glutenvrij dieet.

Hoe weet je of je glutensensitiviteit hebt?

Over glutensensitiviteit bestaan veel wilde verhalen. Artsen en onderzoekers zijn het er over eens dat er mensen zijn bij wie geen coeliakie kan worden aangetoond, maar die wél goed reageren op een glutenvrij dieet. Daar is de verzamelnaam glutensensitiviteit voor bedacht. Als alle andere darmaandoeningen uitgesloten zijn, dan zou je last kunnen hebben van glutensensitiviteit. Dit kun je alleen nog maar aantonen door - begeleid - eerst 6 weken een strikt glutenvrij dieet te volgen en dan opnieuw gluten te eten. Men kijkt dan naar de klachten in beide perioden.

Wereldwijd lopen onderzoeken om een diagnosemiddel te vinden. Het kan ook zijn dat het namelijk niet aan het eiwit gluten in granen ligt, maar aan een ánder eiwit of een ander stofje in tarwe of graan. En misschien zijn de biopten van mensen bij wie geen coeliakie werd aangetoond, verkeerd geïnterpreteerd en is het tóch coeliakie.Het interpreteren van biopten blijft mensenwerk. Eigenlijk weten we dus nog niet precies wat glutensensitiviteit (non celiac glutensensitivity) is. Dit zal in de toekomst met meer onderzoek duidelijk gaan worden.

Waarom kun je maar beter niet zelf gaan dokteren?

Wie zijn wij om te zeggen dat je dat wel of niet zelf zou moeten doen? Maar wij vinden dat het wel belangrijk is om die eerste stap te doen: uitzoeken of je al dan niet coeliakie hebt. Want áls je coeliakie hebt, moet je ook echt 100% glutenvrij eten, omdat anders je darmen beschadigen. Dus niet af en toe een biertje, een koekje of een bitterbal. Bij mensen die zo nu en dan een glutenvrij dieet volgen, terwijl er sprake is van coeliakie zonder het te weten, zie je dat de schade aan de darmen doorgaat en dat de antistoffen hoog blijven. Dat gebeurt ook vaak zonder dat er klachten zijn!

Mensen die zichzelf of via alternatieve genezers met glutensensitiviteit (of glutenallergie, wat in feite niet bestaat) hebben gediagnosticeerd, blijken in het de praktijk moeilijker te vinden om een glutenvrij dieet vol te houden, dan mensen die via hun arts te horen hebben gekregen dat ze coeliakie hebben, of die na het uitsluiten van heel veel andere zaken de diagnose glutensensitiviteit te horen hebben gekregen. Daarnaast is een glutenvrij dieet een levenslang, streng dieet. Als je dit gaat volgen, moet je wel zeker weten dat het nodig is. Bovendien kan coeliakie complicaties met zich meebrengen. Als je coeliakie hebt, is de kans dat je een andere auto-immuunziekte ontwikkelt aanwezig. Daarom is het nodig dat je onder controle staat bij een arts, die dit vroegtijdig kan signaleren en behandelen.

Ik ben al glutenvrij aan het eten. Kan ik nu nog naar een arts voor een diagnose?

Als je eenmaal glutenvrij eet, kun je niet meer via een bloedtest antistoffen tegen coeliakie aantonen. Daarom is het verstandig om pas ná een diagnose door een arts met het glutenvrij dieet te beginnen. Als je al glutenvrij aan het eten bent, moet je weer een zogenaamde gluten-provocatie doen: gedurende minstens zes weken moet je weer veel gluten eten. Als er aan het einde van die periode antistoffen worden gemeten (en natuurlijk ook als je je enorm beroerd gaat voelen!) kan dit aanleiding zijn voor een vervolgonderzoek naar coeliakie. Als er geen antistoffen worden gevonden, maar je voelt je wel erg ziek na weer een periode van gluten eten, kan dit aanleiding zijn om te kijken of er sprake zou kunnen zijn van glutensensitiviteit.

Is een glutenvrij dieet gezond?

Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Aangezien granen en vooral tarwe een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks voedsel, is het zomaar weglaten van gluten en dus van granen niet per definitie gezond. Alleen maar gluten en dus granen uit je dieet weglaten, leidt tot een eenzijdig eetpatroon. Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden, omdat er te weinig wordt nagedacht over vervangers voor het op zich vezelrijke tarwe. De speciale glutenvrije producten die in de handel zijn, zijn niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan ‘normale’ producten en mínder noodzakelijke vezels, vitaminen en mineralen.

Als iedereen glutenvrij gaat eten is dat goed voor mensen met coeliakie

Op het eerste gezicht ligt het voor de hand om het zo te zien. Maar eigenlijk is het tegendeel waar; door de hype voelen mensen met coeliakie zich minder geaccepteerd. Hun ziekte wordt minder serieus genomen. In de horeca zie je het ook: koks zeggen dat ze glutenvrij kunnen koken, maar hebben vaak nét niet genoeg kennis om ook 100% glutenvrij een maaltijd te bereiden. Voor iemand die af en toe glutenvrij eet geen probleem, maar voor mensen met coeliakie des te meer. De NCV is daarom gestart om aan deelname aan de NCV horeca-alliantie de verplichting te koppelen dat 1x per jaar een uitgebreide controle plaatsvindt door een voedingsdeskundige van de NCV.

Is glutenvrij een hype en waait dit wel weer over?

Voor mensen en kinderen met coeliakie is glutenvrij eten geen hype, maar een levenslange behandeling. Er zijn nog veel mensen niet gediagnosticeerd, terwijl ze wel maag/darm- of andere klachten hebben. Het belangrijkste is om gezond en gebalanceerd te eten, en granen zijn belangrijk voor de vezels, mineralen en vitaminen. Dus als je de granen aan de kant schuift, dan moet je wel naar vervangers op zoek. Het zal nog wel enige tijd duren voordat de medische wetenschap heeft uitgezocht hoe het nu precies zit met gluten. Maar dat gold ook voor mensen die eigenlijk coeliakie hadden voordat men het als ziekte erkende en de relatie met gluten had ontdekt. Medische wetenschap is altijd in ontwikkeling.

Over voeding wordt heel veel gesproken en geloofd. Goede voeding heeft immers veel te maken met goede gezondheid. Soms nemen boodschappen over 'wel of niet gezond' vormen aan die je zou kunnen vergelijken met een religie: er zijn mensen die er in geloven en die er niet in geloven. Maar ook: regelmatig is er iets nieuws dat net zo snel als het opkomt weer verdwijnt en waarvan je tien jaar later denkt: wat was dat toen ook al weer? Of de glutenvrije hype een hype is voor gezonde mensen en dus weer overwaait, zullen we pas over een paar jaar kunnen beantwoorden.

bron: glutenvrij.nl